170 solved Mcqs of English literature

 The Old English Period to The Renaissance Period

01. Which is the oldest period in English Literature?

(a) Anglo-Norman

(b) Anglo-Saxon

(c) Chaucer’s Period

(d) Middle

Ans. B

02. Which one of the following is first long poem in English?

(a) The Wanderer

(b) Beowulf

(c) The Seafarer

(d) Dream of the Road

Ans. b

03. Choose the right answer: Chaucer is the representative poet of-

(a) 17th century

(b) 14th century

(c) 16 the century

(d) 18th century

Ans. b

04. Who is known as the father of English poetry? Who is called the father of English Poetry?

(a) Milton

(b) Wordsworth

(c) Chaucer

(d) Charles Dickens

Ans. c

05. Who is the father of Modern English Poetry?

(a) Cynewulf

(b) Geoffrey Chaucer

(c) Robert Browning

(d) None of the above

Ans. b

06. “The Canterbury Tales‟ are told by-

(a) Geoffrey Chaucer

(b) John Wycliffe

(c) Boccaccio

(d) Thomas Barth

Ans. a

07. The Canterbury Tales is as alive and—today as it was nearly 600 years ago

(a) appealing

(b) fruitful

(c) repelling

(d) enhanting

Ans. a

08. Geoffrey Chaucer wrote—

(a) Canterbury Tales

(b) Piers Plowman

(c) Morte d‘ Arthur

(d) The Maid‘s Tragedy

Ans. a

09. Who is considered to be the father of English Poem?

(a) William Langland

(b) Thomas Moore

(c) Rozer Bacon

(d) Geoffrey Chaucer

Ans. d

10. Who translated the Bible into English for the first time?

(a) Nicolas Udall

(b) Thomas Norton

(c) John Wycliffe

(d) Edmund Spenser

Ans. c

11. Who translated „The New Testament

(a) Langland

(b) John Wycliffe

(c) Layaman

(d) Touci

Ans. b

12. „Renaissance‟ means  (a) regain (b) reborn (c) re-arrange (d) rebirth

Ans. d

13. „Renaissance‟ means

(a) the revival of learning

(b) the revival of hard task

(c) the revival of life

(d) the revival of new country

Ans. a

14. Renaissance   কথাটির অর্থ কি?

(a) মৃত্যু

(b) বার্ধক্য

(c) পৌরত্ব

(d) নবজীবন

Ans. d

15. The beginning of the Renaissance may be traced to the city of  (a) Venice

(b) London

(c) Paris

(d) Florence

Ans. D

16. Renaissance is — word.

(a) an Italian

(b) a Russian

(c) a European

(d) a French

Ans. a

17. Where did the Renaissance start from?

(a) England

(b) Germany

(c) Italy

(d) U.S.A

Ans. c

18. The main feature of the Renaissance is—

(a) Humanism

(b) Utopia

(c) Polyolbian

(d) Opus Majas

Ans.a

19. Who is the ‘University Wits’ in the following list?

(a) William Shakespeare

(b) Thomas Gray

(c) Robert Greene

(d) John Dryden

Ans. c

20. Elizabethan tragedy is centred on-

(a) love

(b) war

(c) revenge

(d) philosophy

Ans. c

21. Which period is known as ‘the golden age’ of English Literature?   (a) The Victorian age

(b) The Eighteenth century

(c) The Restoration

(d) the Elizabethan

Age Ans. d

22. Who wrote the plays “The Tempest‟ and “The Mid Summer Night‟s Dream”?

(a) Ben Jonson

(b) Christopher Marlowe

(c) John Dryden

(d) William Shakespeare

Ans. d

23. Julius Caesar was the ruler of Rome about _

(a) 1000 years ago

(b) 1500 years ago

(c) 2000 years ago

(d) 3000 years ago

Ans. c

24. Shakespeare is known mostly for his-

(a) poetry

(b) novels

(c) autobiography

(d) plays

Ans. D

25. Which of the following is a play by Shakespeare —

a) King Lear

(b) The Duchess of Malfi

(c) Candida

(d) Waiting for Godot

Ans. a

26. William Shakespeare was an English dramatist and poet of the—- century.

(a) fifteenth

(b) sixteenth

(c) fourteenth

(d) seventeenth

Ans. b

27. Which of the following plays is by William Shakespeare?

(a) Desire Under the Elms

(b) Measure for Measure

(c) Pygmalion

(d) Cocktail Party

Ans. b

28. „Shakespeare‟ is the writer of—

(a) The Tempest

(b) The Idea of University

(c) The Hairy Ape

(d) Riders to the Sea

Ans. a

29. A sonnet is a lyric poem of—

(a) 12 lines

(b) 24 lines

(c) 14 lines (d) 10 lines

Ans. c

30. William Shakespeare is the author of—

(a) Pride and Prejudice

(b) Waiting for Godot

(c) Sound of Music

(d) King Lear

Ans. d

31. “Twelfth Night” is—

(a) a comedy

(b) an elegy

(c) a novel

(d) a tragedy

Ans. a

32. Which book is a Tragedy?

(a) Hamlet

(b) Measure for Measure

(c) As you like it

(d) She stoops to conquer

Ans. a

33. „Macbeth‟ is

(a) a play

(b) a novel

(c) an essay

(d) a poem

Ans. a

34. William Shakespeare is the author of-

(a) Paradise Lost

(b) Old Man & the Sea

(c) Daffodils

(d) King Lear

Ans. D

35. Which is not true of an English sonnet

(a) It has fourteen lines

(b) It has fourteen syllables in each line

(c) It has five feet in each line

(d) It is written in iambic pentameter lines

Ans. b

36. William Shakespeare is a famous—

(a) dramatist

(b) novelist

(c) essayist

(d) critic

Ans. a

37. The play „Romeo and Juliet‟ was written by-

(a) Charles Dickens

(b) William Shakespeare

(c) Jane Austen

(d) Michael Modhusudon

Ans. B

38. Who wrote „The Tempest‟?

(a) William Wordsworth

(b) Ben Jonson

(c) William Shakespeare

(d) Tennyson

Ans. C

39. Romeo and Juliet is a—

(a) Comedy

(b) Tragedy

(c) Romance

(d) Morality play

Ans. B

40. William Shakespeare is not the author of—

(a) Titus Andronicus

(b) Taming of the Shrew

(c) White Devil

(d) Hamlet

Ans. c

41. The poem „Under the Green Wood Tree‟ was written by—

(a) William Wordsworth

(b) Robert Browning

(c) William Shakespeare

(d) Ralph Hodgson

Ans. c

42. Macbeth is a — by Shakespeare.

(a) novel

(b) short story

(c) verse

(d) play

Ans. d

43. Who is the greatest dramatist of all times?

(a) G.B. Shaw

(b) William Shakespeare

(c) William Wordsworth

(d) Jonathan Swift

Ans. b

44. Which of the following is a „Comedy‟ written by Shakespeare? (a) Macbeth

(b) King Lear

(c) As You Like It

(d) Hamlet

Ans. c

45. Who is the writer of „The Merchant of Venice‟?

(a) Tolstoy

(b) William Shakespeare

(c) Goethe

(d) Edmund Spenser

Ans. b

46. Which is known as Shakespeare’s Swansong?

(a) Hamlet

(b) Macbeth

(c) The Tempest

(d) Twelfth Night

Ans. c

47. „To be or not to be that is the question‟ From which novel the above sentence has been taken

(a) Macbeth

(b) Merchant of Venice

(c) Tempest

(d) Hamlet

Ans. D

48. One of the following plays is not a tragedy-

(a) Hamlet

(b) Macbeth

(c) Othello

(d) Tempest

Ans. d

49. Shakespeare was born in the year—

(a) 1540

(b) 1564

(c) 1340

(d) 1610

Ans. b

50. William Shakespeare is a famous ___ century English Playwright

(a) nineteenth

(b) sixteenth

(d) eighteenth

(d) fifteenth

Ans. b

51. Shakespeare‟s King lear‟ is a ___

(a) Satire

(b) comedy

(c) Tragedy

(d) Historical Play

Ans. c

52. In what year did Shakespeare die?

(a) 1570 AD

(b) 1580 AD

(c) 1630 AD

(d) 1616 AD

Ans. D

53. Shakespeare wrote brilliant-

(a) poems

(b) essays

(c) novels

(d) dramas

Ans. d

54. Hamlet is __

(a) a tragedy by Shakespeare

(b) a play by G.B Shaw

(c) a poem by Shelley

(d) a novel by Hardy

Ans. a

55. „The Merchant of Venice‟ is a drama by __

(a) Webster

(b) Ben Jonson

(c) William Shakespeare

(d) Christopher Marlowe

Ans. c

56. Shakespeare’s „Julius Caesar‟ is a –

(a) comedy

(b) satire

(c) tragedy

(d) historical play

Ans. c

57. Who wrote the world famous tragic play „King Lear‟?

(a) Shelley

(b) Wordsworth

(c) Shakespeare

(d) Miltion

Ans. c

58. মুনীর চৌধরীীর “মুখরা রমণী বশীকরন” কার রচনার অনুবাদ?

(a) William Wordsworth

(b) W. Somerset Maugham

(c) William Shakespeare

(d) Charles Dickens

Ans. c

59. Hamlet by Shakespeare is —–

(a) a comedy

(b) a tragic-comedy

(c) an epic

(d) a tragedy.

Ans. D

60. Who is the author of „The Taming of the Shrew‟

(a) Shaw

(b) Shakespeare

(c) Ibsen

(d) Jonson

Ans. b

61. Hamlet is a __ by Shakespeare.

(a) play

(b) novel

(c) tale

(d) story

Ans. a

62. Shakespeare lived during the reign of

(a) Elizabeth i

(b) Elizabeth ii

(c) Queen Victoria

(d) King Charles

Ans. a

63. Shakespearean play consists of —–

(a) Three acts

(b) two acts

(c) five acts

(d) two acts

Ans. C

64. ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যসাগরের ‘ভ্র্রান্তিবিলাস’ নিচের কোন রচনার অনুবাদ?

(a) Uncle Tom‘s Cabin

(b) Doll‘s House

(c) Macheth

(d) The Comedy of Errors

Ans. d

65. „The Faerie Queene‟ is an—

(a) Elegy

(b) Epic

(c) Sonnet

(d) Poem

Ans. b

66. Shakespeare’s Macbeth is a ——

(a) Comedy

(b) Satire

(c) Tragedy

(d) Low comedy

Ans. c

67. „Comedy of Errors

(a) Ben Johnson

(b) G. B Shaw

(c) T S Eliot

(d) William Shakespeare Ans. d

68. Shakespeare was famous for all but one of the following

(a) Comedies

(b) Bourgeois Drama

(c) Tragedies

(d) Tragi-drama

Ans. b

69. „Dr. Faustus‟ was written by–

(a) Ben Jonson

(b) W. Shakespeare

(c) Christopher Marlowe

(d) John Webster

Ans. c

70. Christopher Marlowe is Shakespeare’s

(a) Successor

(b) Predecessor

(c) contemporary

(d) mentor

Ans. b

71. What is the full name of the tragedy „Dr. Faustus‟?

(a) The Tragic History of Doctor Faustus

(b) The Tragic History of Doctor Faustus

(c) The Tragedy of Doctor Faustus

(d) Doctor Faustus

Ans. a

72. The beginning of the Renaissance may be traced to the country of

(a) Germany

(b) England

(c) France

(d) Italy

Ans. d

73. A great playwright of Shakespeare time was-

(a) Samuel Johnson

(b) Christopher Marlowe

(c) Oliver Goldsmith

(d) John Donne

Ans. b

74. Francis Bacon is a/an—

(a) Novelist

(b) Dramatist

(c) Poet

(d) Essayist

Ans. d

75. Who is considered to be the father of English prose?

(a) Francis Bacon

(b) Kind Alfred the Great

(c) Henry

(d) Geoffrey Chaucer

Ans. a

76. Where is expressed the view that ‘There is a divinity that shapes our, ends?

(a) In King Lear

(b) In Merry Wives of Windsor

(c) In the Tempest

(d) In Hamlet

Ans. d

77. Who is called the poet of poets?

(a) Geoffrey Chaucer

(b) Edmund Spenser

(c) Roger Bacon

(d) William Shakespeare

Ans. b

78. Who wrote an epic „The Faerie Queen‟?

(a) Edmund Spenser

(b) T. S Eliot

(c) Robert Browning

(d) Alfred Tennyson

Ans. a

79. Macbeth bv

(a) William Wordsworth

(b) William Shakespeare

(c) John Milton

(d) George Bernard Shaw

Ans. b

80. Who wrote „The Ruins of Time‟?

(a) Sir Philip Sidney

(b) Chapman

(c) Edmund Spenser

(d) Thomas Hardy

Ans. C

81. Who among the following was an English Renaissance Poet?

(a) John Donne

(b) Robert Browning

(c) John Milton

(d) Sir Philip Sidney

Ans. d

82. Who wrote „An Apology for Poetry‟?

(a) P. B Shelly

(b) Samuel Johnson

(c) Sir Philip Sidney

(d) John Donne

Ans. C

83. Which of the following school of literature is connected with a medical theory?

(a) Comedy of Manners

(b) Theatre of Absurd

(c) Heroic Tragedy

(d) Comedy of humors

Ans. d

84. „Silent Woman‟ written by—

(a) John Ruskin

(b) Ben Jonson

(c) Kalidas

(d) Munishi Prem Chand

Ans. B

85. Why is the poet so sad to see the Daffodils in „The Daffodils‟?

(a) The poet is sad because the flowers have not bloomed fully.

(b) The poet is sad because winter will soon arrive.

(c) The poet is sad because the flowers remind him of his own death.

Ans. c

86. ‗I wandered lonely as a cloud‟ is an example of –

(a) Symbol

(b) Metaphor

(c) Simile

(d) Metonymy

Ans. c

87. In „To Daffodils‟, human life is compared with:

(a) ―Sunset‖

(b) ―flowing river‖

(c) ―Morning‘s dew‖

(d) ―Graying hair‖

Ans. c

88. ―Hasting day” in To Daffodils means-

(a) fast day

(b) quiet day

(c) finishing day

(d) hurriedly passing day

Ans. d

89. Which two things of nature does Robert Herrick find similar to human beings and daffodils

(a) rising sun, moon (b) summer‘s morning‘s dew

(c) spring, summer

(d) hasting day, even song

Ans. b

90. In the poem „To Daffodils‟ the poet weeps over—

(a) loss of beautiful flower

(b) loss caused to environment

(c) loss of sweet scent

(d) Short-lived human life

Ans. d

91. Which word seems out of place?

(a) rose

(b) lily

(c) cauliflower

(d) daffodil

Ans. c

92. The last line of “To daffodils” is

a) Ne‘er to be seen again

(b) Vanish like summer‘s rain

(c) Ne‘re to be found again

(d) As quack a growth of meet decay

Ans. c

93. Who used the term ‘The Metaphysical poet’?

(a) Edmund Spencer

(b) John Donne

(c) Samuel Johnson

(d) Andrew Marvell

Ans. C

94. Who is a Metaphysical poet?

(a) Cowley

(b) Thomas Kyd

(c) Ben Johnson

(d) John Webster

Ans. a

95. Who is not called the Metaphysical poet?

(a) John Donne

(b) Andrew Marvell

(c) George Herbert

(d) Alfred Tennyson

Ans. d

96. Who was a friend of John Milton?

(a) John Donne

(b) John Dryden

(c) Andrew Marvell

(d) Alexander Pope

Ans. c

97. Who wrote the poem ‘The Definition of Love.’

(a) Andrew Marvell

(b) John Donne

(c) W.B Yeats

(d) John Keats

Ans. A

98. The poem ‘To His Coy Mistress’ was written by-

(a) John Keats

(b) Andrew Marvell

(c) John Milton

(d) William Shakespeare

Ans. b

99. Who is the representative of the metaphysical poets?

(a) Samuel Johnson

(b) John Donne

(c) Geoffrey Chaucer

(d) Robert Browning

Ans. B

100. ‘The Good Morrow’ is a poem by-

(a) Andrew Marvell

(b) W.B. Yeats

(c) John Donne

(d) P.B Browning

Ans. c

101. Who wrote the poem ‘The Sun Rising’?

(a) John Donne

(b) Lord Byron

(c) William Wordsworth

(d) None of them

Ans. a

102. Who is called the ‘poet of love’?

(a) Andrew Marvell

(b) John Donne

(c) John Keats

(d) William Shakespeare

Ans. b

103. ‘The Flea’ by John Donne is-

(a) a romantic poem

(b) an Elegy

(c) a religious poem

(d) an Ode

Ans. c

104. Who was both a poet and a Priest?

(a) Andrew Marvell

(b) George Herbert

(c) Edmund Spencer

(d) Robert Browning

Ans. B

105. Who wrote the poem ‘The Collar’?

(a) George Herbert

(b) John Donne

(c) Edmund Spenser

(d) Alfred Tennyson

Ans. a

106. The poem ‘Easter Wings’ written by-

(a) Andrew Marvell

(b) George Herbert

(c) John Keats

(d) S.T Coleridge

Ans. B 1

07. “To be or not to be, that is the ___ .”

(a) meaning

(b) question

(c) answer

(d) issue

Ans. B

108. Cowards die___ before their death

(a) much time

(b) many time

(c) enough time

(d) many times

Ans. d

109. ‘Knowledge is power’ was stated by___

(a) Hobbes

(b) Hamlet

(c) Socrates

(d) Rousseau

Ans. a

110. ‘Frailty, Thy name is woman’– in which of the following plays you find this

(a) Macbeth

(b) Romeo and Juliet

(c) Hamlet

(d) Tempest

Ans. c

111. ‘Sweet are the uses of adversity’ was stated by—

(a) Valtaire

(b) Shakespeare

(c) Milton

(d) Tolstoy

Ans. b

112. ‘To be or not to be’ is the beginning of a famous soliloquy from-

(a) Paradise Lost

(b) Romeo & Juliet

(c) Hamlet

(d) Shahnama

Ans. c

113. ‘Good face is the best letter of recommendation’ was stated by

(a) Queen Victoria

(b) Queen Elizabeth

(c) Queen Anne

(d) Queen Marry

Ans. b

114. ‘Fair daffodils! We weep to see/ You haste away so soon; As yet the early rising sun Has not attained his noon.’

Who is the writer to these beautiful lines?

(a) William Wordsworth

(b) Robert Herrick

(c) William Blake

(d) John Keats

Ans. b

115. ‘Reading maketh a full man; conference a ready man; writing an exact man’ Who said this?

(a) Shakespeare

(b) Bacon

(c) Keats

(d) Kyd

Ans. b

116. ‘Some books are to be tasted, others to be swallowed and some few to be chewed and digestd.’ Said

(a) Joseph

(b) Dr. Johnson

(c) Charles Lamb

(d) Francis Bacon

Ans. d

117. ‘Veni, Vidi, Vici’ this quotation from Shakespeare’s-

(a) Hamlet

(b) Otherllo

(c) Merchant of Venice

(d) Julius Caesar

Ans. d

118. ‘Cowards die many times before their death,’

(a) Macbeth

(b) Julius Caesar

(c) Hamlet

(d) Othello

Ans. b

119. „Faerie Queene‟ is a/an —

(a) Play

(b) short story

(c) epic

(d) novel

Ans. C

120. ‘All the perfumes of Arabian will not sweeten this little hand’s is a quotation from

(a) Hamlet

(b) Othelo

(c) Macbeth

(d) King Lear

Ans. c

121. Who said ‘Cowards die many times before their death.

(a) Shakespeare

(b Franklin

(c) Carlyle

(d) Alexander Pope

Ans. a

122. Calliban is a Character in—

(a) King Lear

(b) Tempest

(c) Man and Superman

(d) Othello

Ans. b

123. Brutus is a famous character of Shakespeare in—

(a) King Lear

(b) Julius Caeser

(c) The Tempest

(d) Hamlet

Ans. b

124. ‘Ophelia’ is an important character in the Shakespearean play?

(a) Macbeth

(b) The Tempest

(c) Hamlet

(d) King Lear

Ans. c

125. ‘Blow, Blow thou winter wind/ Thu art not so unkind As man‟s ingratitude;/ They tooth is not so keen, Although they breath be rude.

These are a few lines of a poem of a great poet. Who is the poet? (a) J. Webstar

(b) C. Marlowe

(c) W. Shakespeare

(d) Lord Bacon

Ans. c

126. Who is called the poet of poets?

(a) Geoffrey Chaucer

(b) Edmund Spenser

(c) Francis Bacon

(d) William Shakespeare

Ans. b

127. Shylock is the character of play:

(a) Doctor Faustus

(b) The Merchant of Venice

(c) The Way of the World

(d) Arms and the Man

Ans. b

128. Who is known as the father of English poetry? /Who is called the father of English Poetry

(a) Milton

(b) Wordsworth

(c) Chaucer

(d) Charles Dickens

Ans. c

129. Who is the father of Modern English Poetry

(a) Cynewulf

(b) Geoffrey Chaucer

(c) Robert Browning

(d) None of the above

Ans. b

130. Who is considered to be the father of English Poem?

(a) William Langland

(b) Thomas More

(c) Francis Bacon

(d) Geoffrey Chaucer

Ans. d

131. ‘There are more things in heaven and earth, Horatio,/ Than are dreamt of in our philosophy.‟ is from Shakespeare’s

(a) Hamlet

(b) King Lear

(c) Macbeth

(d) Othello

Ans. a

132. Who wrote “The Spanish Tragedy”?

(a) John Lyly

(b) Thomas Kyd

(c) Robert Green

(d) Christopher Marlowe

Ans. b

133. Robert Herrick was an English—

(a) Novelist

(b) Historian

(c) Poet

(d) Dramatist

Ans. c

134. A poem of fourteen lines is called

(a) Elege

(b) Sonnet

(c) Ode

(d) Epic

Ans. b

135. ‘The Merchant of Venice’ is a Shakespearean play about-

(a) a Jew

(b) a Moor

(c) a Roman

(d) a Turk

Ans. a

136. ‘Frailty the name is woman’– is a famous dialogue from

(a) Christopher Marlowe

(b) John Webster

(c) W. Shakespeare

(d) T. S Eliot

Ans. c

137. Shakespeare’s „Measure for Measure‟ is a successful—

(a) tragedy

(b) comedy

(c) Tragi-comedy

(d) Melodrama

Ans. c

138. The sentence ‘Who would have thought Shylock was so unkind?’ expresses

(a) hyperbole

(b) intreeogation

(c) command

(d) wonder

Ans. d

139. A Machiavellian character is—

(a) an honest person

(b) a selfish person

(c) a courageous person

(d) a judicious person

Ans. B

140. Fill in the blank. ‘____’ is Shakespeare’s last play.

(a) As you like it

(b) Macbeth

(c) Tempest

(d) Othello

Ans. c

141. Who has written the play ‘Volpone’?

(a) John Webster

(b) Ben Jonson

(c) Christopher Marlowe

(d) William Shakespeare

Ans. b

142. Shakespeare composed much of his plays in what sort of verse?

(a) Alliterative verse

(b) Sonnet form

(c) Iambic pentameter

(d) Daetylic Haxameter

Ans. c

143. Which of the following is not apoetic tradition?

(a) The Epic

(b) The Comic

(c) The Occult

(d) The Tragic

Ans. c

144. Othello gave Desdemona____ as a token of love:

(a) Ring

(b) Handkerchief

(c) Pendant

(d) Bangles

Ans. b

145. When a speaker speaks his thoughts aloud, it is called-

(a) aside

(b) monody

(c) soliloquy

(d) negative capability

Ans. c

146. Soliloquy means –

a) to memorise

(b) talking to oneself

(c) action of speech

(d) rehearsal of a play

Ans. b

147. What is the meaning of ‘Soliloquy’

(a) action of body

(b) action of speech

(c) to memorira part

(d) long self speech by an actor

Ans. d

148. A drama is a/an —

(a) novel retold in dialogue

(b) magical performnces on the stage

(c) fairy tale

(d) story translated into action

Ans. B

149. A tragedy does not have ____

(a) a tragic hero

(b) a plot

(c) an act

(d) an octave-sestet division

Ans. d

150. Comedy is –

(a) a lignt play with a happy ending.

(b) an amusing play with a serious ending.

(c) a serious play with a humorous ending.

(d) a plays that shows terrible things in a way that is intended to be funny.

Ans. a

151. A comedy does not have__

(a) a happy ending

(b) a plot

(c) catharsis

(d) comic element

Ans. c

152. The hero or central character of a literary work is __

(a) Villain

(b) Protagonist

(c) Antagonist

(d) Chorus

Ans. b

153. ‘Protagonist’ indicates__

(a) the villain in a play

(b) the leading character or actor in a play

(c) the clown in a play

(d) the stage-director of a play.

Ans. b

154. ‘Melodrama’ is a kind of play of-

(a) violent and sensational themes

(b) historical themes

(c) philosophical themes

(d) pathetic themes

Ans. a

155. What is catastrope?

(a) The comical end of dramatic events

(b) The tragic end of dramatic events

(c) The comic tragic end of the play

(d) None of the above

Ans. B

156. Climax is related to

(a) Prose

(b) Drama

(c) Poetry

(d) Novel

Ans. b

157. ‘Much Ado About Nothing’ is written by __

(a) Jane Austen (b) Charles Dickens

(c) William Shakespeare

(d) Virginia Woolf

Ans. c

158. What is an act in a play?

(a) a unit of act on with no change of place or time

(b) the rising action of a play

(c) a major division in the action of a play

(d) conversation of character is in a play

Ans. c

159. ‘Phoenix’ is __

(a) an imaginary bullock

(b) a mythical bird

(c) a mythical bird regenerating from ashess

(d) a dead mythical bird

Ans. c

160. Who is the ‘Univesrsity Wits’ in the following list

(a) William Shakespeare

(b) Thomas Gray

(c) Robert Greene

(d) John Dryden

Ans. c

161. Andrew Marvell was a-

(a) Metaphysical poet

(b) Victorian poet

(c) Romantic poet

(d) Modern poet

Ans. a

162. Who, among the following playwrights, is Shakespeare’s contemporary?

(a) Arthur Miller

(b) Christopher Marlowe

(c) Samuel Beckett

(d) William Congreve

Ans. B

163. Shakespeare was not__.

(a) a dramatist

(b) a playwright

(c) a poet

(d) a story writer

Ans. d

164. Which of the following is not true about Shakespeare?

(a) Poet

(b) Playwright

(c) Novelist

(d) Actor

Ans. c

165. William Shakespeare wrote-

(a) sonnets, tragedies and comedies

(b) sonnets, plays and essays

(c) sonnets, plays and novels

(d) sonnets, novels and epics

Ans. a

166. In Shakespearean tragedy, the hero is

(a) an ordinary man

(b) a high ranking man

(c) a sacrilegious man

(d) none of these Ans. b

167. Ben Jonson introduced-

(a) allegory

(b) heroic drama

(c) comedy of manners

(d) comedy of humours

Ans. d

168. “Better three hours too soon than a minute too late” was said by-

(a) Shakespeare

(b) Wordsworth

(c) O Henry

(d) Edgar Allan Poe

 Ans. a

Leave a Reply

%d bloggers like this: